İnterneti Alevlendirecek Blog Yazısı Başlıkları Oluşturmanın 8 Sırrı

İnterneti Alevlendirecek Blog Yazısı Başlıkları Oluşturmanın 8 Sırrı

Başlıklar yazılarınızın kaderini değiştirir.

Blog yazınızın başındaki o birkaç kelime, yazınızın internette bir virüs gibi hızla yayılıp okunması ile arşivlerinizde fark edilmeden kalması arasındaki fark olabilir.

Bu ay blog yazılarının nasıl ‘tasarımlanacağı’ hakkında konuştuk ve blog yazılarının yazımında duraklayıp biraz daha fazla çaba sarf etmenin önemli olduğu önemli anlara bakıyoruz.

Gönderinizin başlığında genellikle yalnızca birkaç kelime olacaktır; ancak bunlar yazacağınız en etkili kelimelerdir ; çünkü okuyucularınızın çoğu için gönderinizin geri kalanını okuyup okumama kararı kendilerine aittir.

Blog Yazısı Başlıkları Neden Önemlidir

Blog yazısı başlıkları şu şekilde görünür:

  • Arama motoru sonuçları
  • RSS beslemeleri
  • Diğer blog yazarlarından gelen bağlantılar
  • Sosyal medya siteleri
  • Arşiv sayfalarınızda (onları nasıl biçimlendirdiğinize bağlı olarak)

Bu durumların her birinde başlık, insanların gördüğü tek şey ve insanların gönderinizi ziyaret etme kararını verdiği tek şey olabilir. Sıkıcı, karmaşık veya kafa karıştırıcı bir başlık yazın ve gönderide ne yazdığınızın bir önemi yoktur – çok az kişi bunu okuyacaktır.

İyi Bir Blog Yazısı Başlığı Ne Olmalıdır?

Metin yazarlarının hem çevrimiçi hem de çevrimdışı başlıklar veya başlıklar oluştururken kullandıkları birçok teknik vardır – ancak hepsinin arkasında genellikle ortak bir hedef vardır. Bu , Ogilvy on Advertising’de (harika bir metin yazarlığı kitabı) tekrar tekrar şu nakaratı tekrarlayan David Ogilvy’nin sözleriyle özetlenebilir :

” Bir başlığın amacı, potansiyel okuyucularınızın içeriğinizin ilk satırını okumasını sağlamaktır.”

Bu, kendi blog yazımımda bana en çok yardımcı olan derslerden biri ve gücünü defalarca gördüm.

İlgi çekici ve merak uyandırıcı bir başlık yazın, böylece insanları her seferinde okumaya teşvik edersiniz.

Bir Blog Yazısı Başlığı Nasıl Oluşturulur – 8 İpucu

İnsanların blog yazılarınızın açılış cümlelerini okumasını sağlayacak bir blog yazısı başlığı nasıl oluşturursunuz?
Okuyucuları içine çekecek blog yazısı başlıkları oluşturmak için birçok teknik vardır. Aşağıda birkaçını ana hatlarıyla açıklayacağım (her yazıda hepsini yapamayacaksınız).

Bunları paylaşmadan önce – evrensel bir ipucu vereyim – Acele Etmeyin – bu, içerik hazırlama üzerine bu serinin ana noktasıdır. Bugün başka bir şey elde edemezseniz – başlıklarınızı aceleye getirirseniz gerçek gönderilerinize yatırdığınız zamanı boşa harcıyor olabileceğinizi unutmayın. Gönderilerinize zaman yatırın, karşılığını alacaksınız!

Şimdi zamanımızı ayırdığımıza göre – işte blog yazısı başlıklarını oluştururken kullandığım 8 ipucu. Not: hepsini tek bir yazıda kullanma olasılığınız düşük (her ne kadar eğlence olsun diye birçoğunu yukarıdaki resim başlığına yerleştirmek için elimden geleni yapsam da). Farklı teknikler farklı durumlarda daha iyi sonuç verecektir.

1. Bir Faydayı İletin

BU ÇOK ÖNEMLİ. Potansiyel bir okuyucu Google arama sonuçlarında veya RSS akışınızda veya Digg gibi bir sitede gönderinize rastlarsa ve ihtiyaçlarını karşılamayı vaat eden bir başlık görürse – hemen hemen her fırsatta o bağlantıya tıklar. Potansiyel okuyucuların bir ihtiyacını belirleyin (dünkü gönderide bundan bahsettik) ve gönderinizin bu sorunu veya ihtiyacı çözeceğini başlığınızda belirtin. Bu yüzden ‘Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl Tutulur’ ve ‘Muhteşem Portreler Çekmenin 10 Yolu’ (LINKSSSSSSS) gibi başlıkları olan gönderiler son bir yılda yüz binlerce okuyucuyu fotoğrafçılık bloguma çekti. Bunlar ‘zeki’ veya ‘gizemli’ başlıklar değil – onları görenlere gönderiyi ziyaret ederlerse ne elde edeceklerini ÇIĞLIK gibi bağırıyorlar. Bu başlıklar onları gören herkesi kendilerine çekmez, ancak kesinlikle gönderiyi hedeflediğiniz ihtiyaçlara sahip kişileri çekecektir.

2. Tartışma veya Münakaşa Yaratın

İnsanları bir gönderiye çekmekte çok iyi olabilecek bir diğer teknik, tartışma, münazara veya güçlü bir görüş için ortamı hazırlamaktır. Bu tür başlıkları, başlığı yansıtan gönderilerle desteklemeye istekli olmanız gerekir – ancak tartışma, insanların ilgisini çekme eğiliminde olan şeylerden biridir. Tartışma yarattığınızda, insanlarda güçlü tepkiler çekeceğinizi unutmayın.

3. Bir Soru Sorun

Bir soru sorduğunuzda, okuyanlar yanıt vermeye (veya yanıtın ne olduğunu görmeye) programlanmıştır. Gönderi başlıklarındaki soruların yalnızca okuyucuları çekmekte değil, aynı zamanda okuyucuların yorum bırakmasını sağlamada da çok etkili olduğunu düşünüyorum; özellikle de yorum okuyucuya bir soru yöneltiyorsa (yani soruda SEN kelimesini kullanın) ve rastgele bir soru olmaktansa. Başlıkları kişiselleştirme hakkında daha fazlasını aşağıda yazacağım.

4. Başlıkları Kişiselleştirin

Blog yazıları yazdığınızda potansiyel olarak binlerce okuyucudan oluşan geniş kitlelere yazıyorsunuz – ancak okuyucular yazının kendi özel durumlarına lazer gibi hedeflenmiş olduğunu hissedebilirler, özellikle de kullandığınız dili kişiselleştirirseniz. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri yazılarınızda basitçe ‘siz’ kelimesini kullanmaktır. First Person Blogging about ‘You’ kitabında bundan biraz bahsettim ancak esas olarak yazının kendisinde ‘siz’ kelimesini kullanmaktan bahsettim ancak yazılarınızın başlığında daha da büyük bir etki yaratabilir.

5. Anahtar Kelimeleri Kullanın

Başlıklarda anahtar kelimelerin kullanılması iki temel nedenden dolayı iyidir:

  • Öncelikle içerik tarayan okuyucuların dikkatini çekerler – bunu yakın zamanda bir iPhone almak için alışveriş modundayken fark ettim. RSS beslememdeki herhangi bir gönderide ‘iPhone’ kelimesi geçtiğinde yanıp sönen bir ışık gibi oluyordu ve dikkatimi ona çekiyordu. Buna engel olamadım ama o satın alma işleminde bana yardımcı olacak bilgileri aradığım için anahtar kelime harika bir dikkat çekiciydi.
  • İkinci olarak – anahtar kelimeler blog yazınızın uzun kuyruk ömrü için önemlidir çünkü arama motorlarına blog yazınızın ne hakkında olduğunu söyler ve bu kelimeler için yüksek sıralamalar elde etmesine yardımcı olur. Arama motorları bir web sayfasının ne hakkında olduğunu belirtmek için başlıklara özellikle dikkat eder – özellikle de sayfanızın ‘başlık etiketlerinde’ kelimeleri kullanıyorsanız ( başlık etiketleri ve SEO hakkında daha fazla bilgi edinin ).

Bu yüzden başlıklarınızda gönderinizle ilgili anahtar sözcükler kullanın. Bu, özellikle ürünler, kişiler veya şirketler hakkında yazıyorsanız faydalı bir ipucudur çünkü bu tür ‘isimler’ web’de en çok aranan terimlerden bazılarıdır.

Anahtar kelimeler için bir ipucu daha: Anahtar kelimeleri başlığınızın başına ekleyebilirseniz, başlığın sonuna eklemenize kıyasla SEO açısından daha etkili olabilirler (özellikle de başlık uzunsa).

6. Güçlü Kelimeler Kullanın

Tüm kelimeler eşit yaratılmamıştır; bazıları okuyucularda güçlü bir tepki uyandırır ve bunların ne olduğunu öğrenmek sizin için faydalı olabilir.

Bu ‘güçlü kelimelerin’ bir listesini derlemek zor ama işe yarayabilecek birkaçını buldum (aşağıdaki uyarımı okuyun):

  • Ücretsiz – Hiçbir şey vermeden bir şey elde etme fikri çoğumuzda bir tepkiyi tetikler.
  • Çarpıcı – Fotoğrafçılık blogumda ‘çarpıcı’ gibi kelimeleri çok kullanıyorum. Bu kelimeler, insanları gönderiye çekip uyuşup uyuşmadığını görmek için ‘büyük iddia’ kelimeleridir (‘büyük iddialar’ hakkında daha fazla bilgi için aşağıya bakın)
  • Keşfetmek – herkes keşifler yapmayı sever. İlgili bir diğer kelime ise ‘ortaya çıkarılmış’tır.
  • Sırlar – bu bir tepkiyi tetikler çünkü size henüz bilmediğiniz bir şeyi göstermeyi vaat eder. Benzer şekilde – ‘sırlar’a alternatif olarak ‘Az Bilinen Yollar…’ı kullanabilirsiniz.
  • Kolay – ‘ücretsiz’e benzer şekilde – hepimiz ‘kolay’ı severiz değil mi? – ayrıca ‘hızlı’yı da kullanırız. Daha iyisi – ‘hızlı ve kolay’ ne olacak?

Uyarı – güçlü kelimeler çok faydalı olabilir, ancak olumsuz tepkilere de yol açabilirler. Bazı insanlar bu tür kelimelerin olduğu başlıkları gördüklerinde şüpheci davranır ve tıklamaktan kaçınırlar – diğerleri ise tıklar ancak gönderinin kendisi başlığa uymuyorsa sinirlenirler. Dikkatli olun.

7. Büyük İddialar ve Vaatler

Bu teknikten daha önce bahsetmiştim ama insanları bir gönderiye çekmenin kesin bir yolu olduğu için biraz daha fazla araştırılmayı hak ediyor. Küçük bir iddiada bulunmak veya söz vermek ilk tekniğim olan ‘ Bir Faydayı İletmek’ tekniğini gerçekten genişletiyor ama bunu başlıkta paylaşılan faydanın göz ardı edilemeyeceği bir noktaya taşıyor.

Bu tür ‘büyük iddialar’, konunuzla ilgili gerçek bir ihtiyacı olmayan kişilerin bile kontrol etmek isteyeceği garantiler oluşturur.

Büyük iddialar içeren paylaşımların tek sorunu, bunları paylaşımın kendisiyle destekleyemiyorsanız, okuyucularınızı yanıltma riskiyle karşı karşıya kalmanızdır.

8. Mizah Başlıkları

Mizah içeren başlıklar, okuyucularınızı blogunuza çekmede çok etkili olabilecek bir diğer tekniktir; tabii eğer bunu başarırsanız.

Mizah içerikli paylaşımların riski, bunların yüz üstü düşüp, sadık okuyucularınızı cezbetmeyi başaramamasının yanı sıra arama motorları için de iyi optimize edilmemiş (birkaç anahtar kelime eklemeyi başaramadığınız sürece) bir paylaşım başlığıyla karşılaşmanızdır.

Share this content:

Yorum gönder