Kadınlar İçin Ev Bulmak Neden Daha Zor?
Şu anda herkes için ilk kez mülk edinme deneyimi zorlu bir süreç olabilir, peki bekar kadınlar için neden daha zor?
Bekar kadınlar için mülk sahibi olmanın daha zor olmasının birkaç farklı nedeni var; artan faiz oranları ve inatla azalmayan yaşam maliyeti krizi nedeniyle ipotek karşılanabilirlik kriterlerinin giderek daha sıkı hale gelmesi bu durumu daha da zorlaştırıyor.
Teklif almaya hazır mısınız?
…için bir teklife ihtiyacım var.
Cinsiyetler arası ücret farkı
Birinci ve başlıca neden neredeyse kesinlikle İngiltere’deki kadınların ortalama olarak erkeklerden daha az kazanmasıdır. Nisan 2022’de Ulusal İstatistik Ofisi, tam zamanlı çalışanlar için ortalama saatlik ücretin kadınlar için erkeklerden %8,3 daha az olduğunu ortaya koydu.
Ayrıca, erkeklerden daha düşük maaş alan kadınlar, genellikle ipotek için kabul edilmek üzere asgari bir gelir düzeyi gerektiren kredi verenlerin koyduğu uygunluk kriterlerini karşılamakta zorluk çekiyorlar.
Ayrıca kadınların bakım işçiliği ve konaklama sektörü gibi daha düşük ücretli sektörlerde istihdam edilme olasılığı daha yüksektir; bu sektörlerde çalışanlara genellikle sözleşmeli saatler üzerinden hükümetin asgari ücreti ödenir.
Uygun fiyatlı konut eksikliği
Kadınların karşılaştığı bir diğer önemli engel ise İngiltere’de ve özellikle İngiltere’de uygun fiyatlı konutun genel olarak yetersiz olmasıdır.
Heriot-Watt Üniversitesi’nin Ulusal Konut Federasyonu ve evsizlere yardım kuruluşu Crisis adına hazırladığı rapora göre , İngiltere’de her yıl yaklaşık 340.000 yeni konutun sağlanması gerekiyor ve bunların 145.000’inin uygun fiyatlı olması gerekiyor.
Kadın Bütçe Grubu’nun 2019 Konut Raporu’na göre , İngiltere’de kadınların ev satın alabilmeleri için yıllık maaşlarının 12 katından fazlasına ihtiyaçları varken, erkeklerin sadece sekiz katına ihtiyaçları var.
Londra ve Güney Doğu, kadınların yıllık kazançlarının sırasıyla 18 ve 16 katına ihtiyaç duyduğu en kötü etkilenen bölgelerdi. Ve tipik bir ipotekle ev satın almaya gelince, kadınların gelirleri çoğu bölgede %50’den fazla düştü.
İngiltere’de özel kiralık konutların kadınların ortalama kazançlarına uygun olduğu bir bölge yoktu. (Uygun kira, bir Hükümet formülüyle hesaplanır ve piyasa kirasının %80’ine kadar belirlenen kira olarak tanımlanır.)
Bu raporlar yazıldığından beri, ipotek oranları, kiralar ve ev fiyatları önemli ölçüde arttı ve ücretler daha az arttı. Uygun fiyatlı konut eksikliği, daha fazla kadının aşırı kalabalık veya uygunsuz konutlarda yaşaması ve bunun sağlık ve refah üzerinde ilişkili etkileri olması anlamına geliyor.
Konut piyasasında ayrımcılık
Kadınlar ayrıca konut piyasasında ayrımcılığa uğradıklarını hissettiklerini bildirdiler. National Housing Federation tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, kadınlara bazı emlak sektörü profesyonelleri tarafından medeni durumları veya bir aile kurma planları hakkında soru sorulduğunu buldu. Borç verenler tarafından daha yüksek riskli olarak algılandıklarını ve ipotek veya kiralık mülkler elde etmenin onlar için daha zor olduğuna inandıklarını hissettiler.
Ayrıca kadınların bekar ebeveyn olma olasılığı daha yüksektir ve bu durum, kendileri ve çocukları için ipotek almaya veya uygun fiyatlı konut bulmaya çalışırken daha fazla sorun yaratır.
Evsizlere yardım kuruluşu Shelter, bekar ebeveynlerin evsiz kalma riskinin daha yüksek olduğunu ve birçoğunun uygun fiyatlı konut bulmakta zorlandığını söylüyor.
Ve eğer bunlar giderek artan sayıda kendi işini yapan kadınlarsa, durum daha da kötü olabilir.
Bağımsız Profesyoneller ve Serbest Meslek Sahipleri Derneği’ne göre, İngiltere’de 594.000 serbest meslek sahibi annelerden oluşuyor ve bazıları, yeni bir çocuk geldiğinde çalışma saatlerinin azalması nedeniyle gelirlerinin düşeceğini varsayarak borç verenlerin kendilerini cezalandırdığını iddia ediyor.
Değişmeye başlıyor
Mortgage Centre’ın yöneticisi Carl Shave, birçok ebeveynin evden çalışması ve asgari izin günü kullanması nedeniyle serbest meslek sahibi olmanın daha fazla esneklik sağladığına inanıyor.
Geçtiğimiz yılın ekim ayında yazdığı bir yazıda şöyle demişti: “Serbest meslek sahipleri yasal doğum izni ödemesine erişemese de, doğum iznini talep etmek için dokuz aylık bir dönemde yalnızca 10 gün çalışabilirler ve bu da çoğunluk için uygulanabilir bir seçenek değildir.
“Tam zamanlı istihdamdan doğum iznine ayrılan kadınlar için de sorunlar var gibi görünüyor. Borç verenler gelecekteki çocuk bakımı maliyetlerini ve dolayısıyla ipotek ödeme kapasitesinin potansiyel etkisini sorguluyor.”
Yukarıda belirtilenlerin hepsi endişe verici olmakla birlikte, işlerin yavaş yavaş değişmeye başladığına dair bazı işaretler de var.
Moneysupermarket’e göre, 2018 yılında tüm ipotek başvurularının %43,9’unu kadınlar oluşturdu, birçok kadın daha yüksek gelir elde edip ev sahibi olduktan sonra geç yaşta evleniyor ve daha fazla kadın finansal hizmetler sektöründe üst düzey pozisyonlarda yer alıyor.
1870’lere kadar kadınların kendi başlarına para kazanamadıkları ve miras (kocalarına ait olan) edinemedikleri göz önüne alındığında, değişimin yavaş yavaş gerçekleştiğini kabul etmek zorundayız.
1990’dan 2019’a kadar, tek başına kadınların yönettiği hanelerin ana geçim kaynağı olma payı %17,6’dan %22,6’ya yükseldi. Ve evli çift gelirli haneler arasında, kadın hane reisleri 1990’da %21,8’den 2019’da %46,1’e yükseldi.
Belki de bu rakamlar, Türkiye’nin daha eşitlikçi bir yapıya bürüneceğinin ilk göstergeleridir.
Share this content:
Yorum gönder